הליקובקטר פילורי: החיידק שאתם לא רוצים אצלכם בבית

הליקובקטר פילורי

אם טרחתם ללמוד להגות את השם המסובך הזה, נראה שגם אתכם החיידק הליקובקטר פילורי מעסיק לא מעט. אז באיזה חיידק מדובר, באיזו קבוצת גיל הוא בעיקר שכיח, מהם התסמינים, אלו בדיקות הוא מצריך, כיצד ניתן להתמודד עמו, לאלו תופעות לוואי הוא עשוי להוביל, כיצד מזהים אותו אצל ילדים ומה חשוב לדעת עליו? כל התשובות מוצגות עבורכם כאן.

תסמינים והיכולת הייחודית של החיידק

אז כן, מדובר בחיידק בעל שם ארוך ושנחשב מאוד שכיח, במיוחד אצל אנשים מעל לגיל 65, אם כי גם אצל ילדים ניתן למצוא אותו. הוא בעיקר מופיע אצל אנשים שסובלים מכיב בתריסריון או מכיב בקיבה. הייחודיות של החיידק נוגעת ליכולת לשרוד בסביבה חומצית – בתוך הקיבה לצד מיצי העיכול. בזמן שהחיידק יושב בקיבה הוא מייצר סביבה דלקתית ובכך פוגע במערכת החיסון, תהליך שבין היתר עשוי להוביל לאולקוס. מבחינת תסמינים, נציין שמלבד כאבים בקיבה, גם עשויים להימצא חוסר בברזל, באבץ ובB12, חוסר שעשוי לבוא לידי ביטוי באמצעות ציפורניים חלשות ונשירת שיער. לחצו כאן למדריך מפורט ומקיף על אודות החיידק ועצות להתמודדות עמו.

כיצד נדבקים בחיידק?

אחת מהבעיות של החיידק נוגעת ליכולת שלו לעבור יחסית בקלות בין אנשים, ועל כן אין זה מפתיע לגלות שאם יש אותו לאחד מבני המשפחה, גם האחים או ההורים עשויים להידבק, וזאת כי החיידק עובר דרך מגע עם צואה, או באמצעות מגע של רוק עם רוק. מכאן שאם ידוע שאחד מבני המשפחה סובל מהחיידק, יש להקפיד על סטריליות ברמה גבוהה ולהימנע משימוש באותם כלי אוכל.

הפתרון הראשי והרגלים מסייעים

כיום ידוע שהטיפול הטוב ביותר שמונע מהבעיה לחזור על עצמה נוגע להכחדת החיידק. שלב זה מאוד חשוב, במיוחד אם נציין שהחיידק הקטן בין היתר עשוי להוביל לסרטן בקיבה, אם כי הוא רק גורם נוסף שמתווסף למגוון אלמנטים נוספים, כמו גורמים סביבתיים וגנטיים. בנקודה זו נציין שעל מנת למזער את הסיכון לחלות בסרטן קיבה, יש לוודא מה אוכלים. רצוי שלא להרבות באכילת מאכלים עתירי מלח או מאכלים מעושנים. נוסף לכך ,יש להימנע מעישון, קפאין, סוכר, פירות הדר, בשר, אלכוהול, פחמימות פשוטות ומזונות אלרגנים.

לא כ"כ מהר – לא קופצים למסקנות

רבים ממהרים להאשים את הליקובקטר פילורי במגוון בעיות בריאותיות, ועל כן ראוי לציין שצרבת או שלשול אינם חלק מהתסמינים, וגם כאבים באזור הבטן בהקשר לאכילה אינם בהכרח קשורים לחיידק הליקובקטר פילורי. מכאן שתמיד יש לגשת לבדיקה מקצועית כדי לעלות על מוטיב הבעיה, אך אין למהר לקפוץ למסקנות. מחליטים לגשת לבדיקה? דעו שלא בכול מקרה הרופא ימהר לבדוק האם מדובר בחיידק, אך אם יימצא שהמצב מצדיק, צפו לאחת מהבדיקות הבאות (בהתאם לשיקול הדעת הרפואי): לרוב מפנים לעבור "תבחין נשיפה" פשוט, אם כי יש מקרים שבהם הרופא מחליט להפנות לבדיקת דם, לבדיקת גסטרוסקופיה, או לבדיקת צואה.

דרכי התמודדות נגד החיידק

בהנחה והחיידק אכן אובחן, לרוב מקבלים טיפול תרופתי אנטיביוטי, וכעבור תקופה מבצעים תבחין נשיפתי כדי לוודא שהטיפול אכן יעיל. מבחינת תזונה, יש להבין שהרעיון הוא להכחיד את החיידק, ועל כן רק הקפדה על תזונה לא תפתור את הבעיה, אם כי כן קיימים תוספים מסייעים. כך למשל שמן אורגנו עשוי להקל על התסמינים ומוטב להרבות באכילת מזונות בסיסיים, כגון פירות, אגוזים וירקות. מה עוד? נבטי ברוקולי, תוספת של שום למזון וצריכה של מיץ כרוב בהחלט עשויים לסייע באופן משמעותי. רק בריאות!

נגישות