מחלות החורף – איך למנוע הידבקות בתוך המשפחה

מחלות החורף

נראה שעבור רבים, תקופת החורף מוכיחה עצמה כתקופת השנה המאתגרת ביותר מבחינה בריאותית. ה"ביחד" המשפחתי מהווה סביבה אידיאלית להפצת מיחושים ומחלות על רקע זה. הילדים מביאים מהגן ומבית הספר את כול מה שמסתובב שם. ההורים מביאים זאת ממקומות העבודה ומסידורים שונים בעיר וכדומה. הוסיפו לכך מוכנות נמוכה של הגוף להתמודד עם השפעות מסוג זה והתוצאה – חגיגה לנגיפים (וירוסים). אז מה עושים?

 

לבדוק ולטפל

בכול חשד להידבקות של אחד מבני הבית במחלת חורף כלשהי, חשוב להיבדק ולטפל בכך בהקדם. כיום זה קל מתמיד. למשל, בדיקת תורים פנויים דרך אתר דוקתורים, אשר נגישה במהירות ובקלות באמצעות הדפדפן. כך שלא כדאי להתעצל או לחכות יותר מדי בכדי לראות כיצד העניין יתפתח.  כי אם זה יתפתח לא טוב, כול המשפחה עלולה להידבק.

 

להקשיב לגוף

את מה חשוב לחמם? את הבית או את הגוף? מבחינת המחלות, המשמעותי יותר הוא שמירת חום הגוף. חימום המבנה עצמו תורם מבחינת טמפרטורת האוויר, אם כי בהתאם לאופן החימום הוא עשוי גם לייבש אותו. טמפרטורת האוויר אכן משמעותית מדי פעם – למשל כאשר מתפשטים בכניסה למקלחת. אבל כללית, המשמעותי ביותר הוא בריחת חום מהגוף עצמו ולכן שימוש בביגוד מתאים, אשר מונע זאת. חישבו למשל על שינה במזג אוויר קר עם שמיכה מצוינת, אבל קימה בבוקר עם צינון, אשר נגרם עקב התקררות הראש. הפתרון פשוט – להכיר את הגוף שלכם מבחינה זו, להיות קשובים אליו ולהתלבש בהתאם.

 

לשמור על ניקיון

מה היא המחלה הנפוצה ביותר בקרב בני אדם? הצטננות! מחלת החורף הקלאסית. סוד ההצלחה שלה הוא בין השאר בדרכי ההעברה היעילות שבאמצעותן היא מופצת. אחת מדרכים אלה, היא נגיעה במשטחים שונים שבהם נגע אדם חולה לפני כן. לכן, צעד פשוט ויעיל לצמצום הידבקויות, הוא להקפיד על ניקיון. בדגש על משטחים משותפים דוגמת ידיות. כמובן, גם שטיפת ידיים חשובה.

 

לאוורר

הצטננות (ולא רק) מועברת גם דרך האוויר, כתוצאה מכך שחולה מתעטש או משתעל. שאר בני הבית נושמים את אותו האוויר, במיוחד מאחר שהכול סגור בגלל שהדליקו מזגן ולא רוצים שהחום יברח וכדומה. אז חשוב פשוט לפתוח חלונות ולאוורר. כמו כן, חשוב לאוורר באופן שגרתי (וכמובן גם לכבס לעתים קרובות) מצעים ובגדים. ככול שמתלבשים חם (להקשיב לגוף – זוכרים?), כך זקוקים פחות למזגן וכך מתאים יותר לפתוח חלונות.

 

לחזק את המערכת החיסונית

האדם הממוצע נחשף כל הזמן לגורמי מחלה שונים ולא קורה לו כלום. אם נמשיך בדוגמת ההצטננות, חצי עד שני שליש ממי שנחשף לנגיף שגורם לה, לא מתרשם מזה במיוחד. לא חולה בהצטננות. כיצד מתרחש הקסם? מה שבטוח, הוא שמערכת חיסון חזקה תורמת לכך משמעותית. חיזוק מערכת החיסון הוא נושא רחב, שלא כאן המקום לפרט לגביו. רק נציין, שלא בהכרח מסובך לשפר זאת, גם בכול הנוגע לילדים. ויטמין C הוא ויטמין ידוע בהקשר זה, אבל האם ידעתם כי לרובנו יש מחסור משמעותי בוויטמין D דווקא? לאחרונה אפילו נקשר שמו בהתגוננות נגד נגיף הקורונה. ההצטננות הצנועה, כנראה לא חשובה מספיק בכדי שיפרסמו הנחיות כאלה עבורה. אבל תאמינו לנו – כדאי לכם לבדוק לגבי ויטמין D. כמובן, מדובר גם על תזונה טובה בכלל, שינה מספקת, צמצום מתחים, פעילות גופנית. יש הרבה מה ללמוד ולעשות בנושא זה.

 

לסיכום

בעזרת צעדים אלה ונוספים, ניתן בהחלט לצמצם משמעותית, הידבקויות במחלות חורף והדבקה הדדית במשפחה.

נגישות