ממושבי בטיחות, דרך החגורה ועד לנעילת דלתות: כללי בטיחות לנסיעה ברכב עם ילדים

תאונות דרכים הן אחת הסיבות המרכזיות להיפגעות ולתמותת ילדים בישראל. על פי נתוני עמותת אור ירוק, כ-30 ילדים נהרגים בכל שנה בתאונות דרכים, וקרוב ל-3000 נפגעים. תאונות רבות עם תוצאות מצערות עשויות להימנע, אם רק נכיר את כללי הבטיחות העדכניים והחשובים ביותר לנסיעה ברכב עם ילדים, מבחירת מושבי הבטיחות ואופן התקנתם, חגירה נכונה ונעילת דלתות אחוריות.

מושב הבטיחות

הכלל הראשון והחשוב ביותר לנסיעה עם ילדים ברכב הוא בחירת מושב הבטיחות. שימוש בכיסא בטיחות שעומד בכל התקנים הבינלאומיים הוא קריטי, שכן ביכולתו להגן על כל האיברים החיוניים ולפיכך למנוע פגיעות קשות בעת תאונה. על מנת לדעת איזה סוג מושב מתאים לילדכם, מומלץ להיכנס לאתר אסק רלב"ד וללמוד על סוגי המושבים הקיימים בשוק.

דגשים נוספים בבחירת המושב ובהתקנתו

שימו לב – אומנם יש להתחשב בגיל ובמשקל הילד בעת בחירת המושב, אבל זה לא נגמר שם: חשוב לדאוג שכיסא הבטיחות מורכב בצורה הנכונה למושב הרכב על מנת שבעת הצורך הוא יגן בצורה המיטבית על ילדכם. נוסף על כך, על מנת להבטיח שימוש נכון במושבי הבטיחות לילדים, יש לעגן את מושב הבטיחות למושב הרכב על-פי הוראות יצרן הרכב. כמו כן,

מושב הבטיחות – לאיזה כיוון?

חשוב לדעת כי על פי חוק, יש להרכיב את מושב הבטיחות כנגד כיוון הנסיעה לפחות עד גיל שנה, אולם ארגון בטרם אף ממליץ להושיב פעוטות נגד כיוון הנסיעה עד גיל שנתיים. ההיגיון שעומד מאחורי חוק זה הוא מניעת נזק חמור לגבו ולראשו של התינוק בעת תאונה חזיתית או אחורית. כאשר המושב פונה כנגד כיוון הנסיעה, עוצמת המכה תפגע בגב מושב הכיסא ולא בפעוט היושב בו. בנוסף, גם למיקום כיסא הבטיחות ברכב קיימת חשיבות, ומומלץ למקם אותו במושב האחורי באמצע.

 

 

חגורות בטיחות

על פי חוק, כל הנוסעים ברכב מחויבים להיחגר בחגורת בטיחות, גם במושב האחורי. חשוב לדעת שהסיכויים להיפגע בתאונה גבוהים הרבה יותר ללא חגורה ולכן חשוב מאוד להיחגר בלי קשר לדרישות החוק. בהתאם לכך, וודאו שהילדים חגורים בצורה הנכונה ובהתאם למושב הבטיחות המותאם להם. למושבי בטיחות מסוגים שונים ומחברות שונות, קיימים מנגנוני חגירה שונים, ועל כן צריך ללמוד את צורת החגירה הנכונה של המושב אותו אתם רוכשים.

נעילת דלתות

לימדו היטב את מנגנוני נעילת הרכב שלכם כדי שתוכלו לוודא לפני תחילת כל נסיעה שדלתות הרכב נעולות מבפנים, כך שלא ניתן יהיה לפתוח אותן בזמן נסיעה. נעילת הדלתות האחוריות חשובה במיוחד, מפני שלילדים ברכב יש נטייה לשחק עם הידיות של הדלתות מתוך שעמום בזמן הנסיעה, משחק שעלול להסתיים באסון.

מה עושים כשהילדים מסיחים את דעתנו בעת הנהיגה?

מלבד בחירת מושבי הבטיחות, אופן התקנתם והתאמתם לילדכם, קיים היבט נוסף הקשור לבטיחות בעת נסיעה עם ילדים ברכב. תאונות רבות עלולות להיגרם עקב הסחות דעת שונות, לרבות שימוש בטלפון הנייד בזמן נהיגה, התעסקות ברדיו וגם – אובדן ריכוז בשל הפניית תשומת הלב לילדים הנוסעים איתנו באוטו. כל בכי, צעקה, או צורך נקודתי ומיידי של הילד עלול להסיח את דעתנו ולגרום לתאונה קטלנית. לשם כך, מומלץ שתמיד יהיו ברכב משחקים וצעצועים זמינים שיעסיקו את הילדים, ויאפשרו לכם להמשיך להתרכז בכביש בבטחה. אם מדובר במקרה חירום ועליכם לפעול באופן מידי, עצרו את הרכב בנקודת עצירה קרובה ובטוחה.

סיכום

לסיכום, נסיעה ברכב עם ילדים עשויה להיות אתגר לא פשוט. בפן הבטיחותי, קיים מידע רב ולא מעט חוקים והמלצות שכדאי להכיר, ובפן ההורי, הצורך שלנו לענות באופן מידי על כל קושי, גחמה או צורך של ילדינו, עלול להסיח את הדעת מהכביש ולהוביל לתאונה קטלנית בעת הנהיגה. למרות שלא ניתן למנוע תאונות דרכים באופן מוחלט, ניתן בהחלט להביא לשינוי בסטטיסטיקה בנוראה ולמזער את הפגיעה על ידי למידה של עקרונות הבטיחות ויישומם.

נגישות