עסק משפחתי – הדרך והסיכויים להצלחה

עסק משפחתי

עסק משפחתי הוא סוג מיוחד של עסק. אם אתם שוקלים לפתוח אחד, כדאי שתיקחו בחשבון שיש לכך גם היבטים רבים של פתיחת עסק בכלל וגם היבטים שנוגעים ספציפית לעסקים משפחתיים. כיצד ניגשים לכך? ומהם סיכויי ההצלחה?

הקמת חנות באינטרנט

אחד העזרים החשובים כיום שעומדים לרשות עסקים, היא חנות באינטרנט. זו היא במובנים רבים, גרסה פשוטה וזולה בהרבה של חנות פיזית. לכן, היא גם כרוכה בלקיחת פחות סיכונים כספיים – היבט חשוב לגבי עסק חדש. בין השאר, חנות כזו מאפשרת לכם לשכור שירותי עזר שונים עבורה, במקום לרכוש ציוד, להעסיק בה עובדים שכירים וכדומה. אצל חברת קמטרה למשל, תוכלו למצוא פתרונות אחסון ושירותי ענן לעסקים. כך יותר קל, זול ובטוח להקים ולתפעל עסק חדש.

תכנון ראשוני יסודי

בעסקים, חשוב להתחיל מתכנית עסקית. בעסקים משפחתיים במיוחד, יש פוטנציאל רב לאי הבנות, ויכוחים ואפילו סכסוכים בהמשך הדרך. לכן חיוני בהחלט, להתחיל עסק משפחתי מתכנון נרחב וברור. חשוב להגדיר חד משמעית, שאלות של בעלות על העסק, חלוקת הרווחים, מי יהיה אחראי על מה בפועל, ומה תעשו במקרים של חוסר הסכמה (שבוודאות יתרחשו בהמשך, באופן טבעי). עוד היבט שחשוב לקחת בחשבון, הוא מה תעשו בעתיד לגבי העברת העסק בין הדורות. זה אולי נראה רחוק כרגע, אבל סוף מעשה במחשבה תחילה.

הערכות ריאליות

שלב התכנון, גם יסייע לכם להעריך את הסיכוי שהעסק יצליח. כעת תוכלו להתייעץ עם מומחים, שעשויים לשפר את התכנון הראשוני שלכם. כמו כן, הם יוכלו לתת לכם חוות דעת נוספת, מבוססת יותר משלכם, לגבי סיכויי ההצלחה. מדובר בנקודה קריטית כמובן. ככול שההערכות הראשוניות מדויקות לגבי מה שדרוש להצלחה, מבחינה כספית ובכלל, כך גדל הסיכוי שהעסק אכן יצליח.

תיעוד בכתב

החלטות, נהלים, הסכמות שונות – את הכול כדאי בהתחלה לעגן במסמכים בכתב. אל תסתפקו בלחיצת יד או סיכומים בעל פה. המטרה, היא שלא תהיינה בהמשך אי הבנות – מקור לסכסוכים לא נעימים. אם תצאו לדרך כאשר הכול ברור וגם מתועד בצורה כזו, תחסכו מעצמכם הרבה אי הבנות, אי נעימות ומשברים בהמשך.

להסתייע בגורמים נוספים

חשוב לדעת כי כשפותחים עסק משפחתי, הדבר מבוסס פעמים רבות על ידע שכבר קיים במשפחה. נאמר, סב שהיה במשך שנים רבות שכיר בתחום מסוים, הפך למומחה גדול לאותו תחום ובניו מחליטים לפתוח עסק עצמאי בתחום זה. לשם כך הם מגייסים גם את ילדיהם, אחיינים, דודות ודודים. חלקם קשורים לתחום במילא, חלקם מוכשרים בנושאים נוספים, חלקם מלאי התלהבות ומוטיבציה. חלקם פחות. כול זה טוב ויפה, אבל לא מספיק. גם עסק משפחתי חייב להיות פתוח להסתייעות בגורמים חיצוניים. זאת, הן בצורה של עובדים שכירים, אפילו מנהלים שכירים מחוץ למשפחה והן בצורה של יועצים שונים ובעלי מקצוע שאיתם עובדים באופן שוטף (כמו מומחה שיווק או רואה חשבון). גם כאן עשויים לראות מעט מהדילמות המיוחדות של עסק משפחתי, שעליהן צריך למצוא פתרון שיגשר על הפערים מבלי לגרום להתמוטטות של העסקים או לסכסוכים בתוך המשפחה.

לסיכום

עסק משפחתי עשוי בהחלט להצליח. למעשה, עסקים מצליחים רבים מאוד בעולם וגם בארץ, התחילו כעסק משפחתי. חלקם עדיין כאלה. רק קחו בחשבון את המורכבות. שיהיה בהצלחה.

נגישות